Om Boromir / Stamtavle
Læs meget mere om racekatte og kattekøb
på Felis Danicas hjemmeside
www.felisdanica.dk

Stamtavle

Køb af kat - en tillidssag
Felis Danica er i international sammenhæng hovedorganisationen for disse fire danske katteklubber, som kan råde dig i forbindelse med køb og pleje af din nye kat:

DARAK www.darak.dk
JYRAK www.jyrak.dk
KATTEKLUBBEN www.katteklubben.com
RACEKATTEN www.racekatten.dk
 
Stamtavlen følger altid med
Racekatte er mere efterspurgte end nogensinde før. Det er takket være katteopdrætteres præcise registrering af nøje udvalgte katte, at de mange katteracer i dag har hver deres karakteristiske adfærd og udseende og er blevet så populære.

Det er fortsat opdrætternes opgave løbende at udvælge de sundeste og stærkeste dyr til racernes videreførelse. Avlsarbejdet kræver viden om genetik og arvelige sygdomme og løbende tests for disse. Og det kræver kendskab til racens adfærdsmæssige og udseendesmæssige idealer. Stamtavlen er værktøjet, der bringer racernes helbred, race-type og temperament frem i lyset.

En Felis Danica opdrætter skal stambogsføre alle sit opdræts killlinger og det koster opdrætteren 200 kr. per killing. Stamtavlen skal, ifølge Felis Danicas regler, altid være, hvor racekatten bor og må ikke fordyre kattens salgspris. Stamtavlen følger også med, hvis katten foræres til dig, eller hvis racekatten ’blot’ skal være familiens selskabskat, og hverken skal bruges til avl eller til at udstille på katteudstillinger.

Når du køber en racekat fra en Felis Danica opdrætter, er du med til at sikre, at avlsarbejdet fortsætter, så katteracerne ikke en dag vil være truet af f.eks. indavl eller arvelige sygdomme. Felis Danica har siden 1956 ajourført stamtavleregistret, der er danske katteopdrætteres forudsætning for at kunne fortsætte avlsarbejdet. Felis Danica stamtavlen indeholder en oversigt over de sidste 4 generationer af racekattens ophav. Avlsarbejdet med racerne registreres hos Felis Danica og går mange generationer af katte tilbage i tiden.

Stamtavlen gør det muligt for opdrætterne at kende kattenes forfædre. Det er denne viden, der sætter opdrætteren i stand til at planlægge hvilke forældredyr, der kan bevare eller evt. forbedre sundhed og racetypiske egenskaber i opdrættets fortsatte avlsprogram.

Holder du af en bestemt katterace og ønsker, at katteracen skal eksistere som en sund og stærk race i fremtiden, anbefaler Felis Danica, at du køber en kat med stamtavle.
 
 Lad dig ikke snyde – Mange starter med at lede efter en kat på de gratis annoncesteder på internettet. Men pas på. Hvis du får tilbudt en ‘racekat uden stamtavle’, er du ved at blive snydt. ‘Racekatte’ uden stamtavle er et produkt af manglende viden om racekatte og om vigtigheden af det løbende avlsarbejde for at holde racerne sunde. Felis Danica opdrætterne underbydes typisk med mange hundrede kroner, og det frister desværre mange købere, som glemmer at tænke på dyrlægeregningen, der herefter må betales af egen lomme. Find racekatten i katteklubbernes killingelister, så er der større chance for, at du får, hvad du betaler for.
Husk, at racekatte har stamtavler - ellers er det ikke racekatte, men huskatte, jfr. afgørelse fra Forbrugerklagenævnet fra 3.11.2011 - sagsnr. 10/07007: "Da der ikke fandtes en stamtavle på katten, kunne den ikke anses for at være en ægte racekat. Forbrugeren var på denne baggrund berettiget til et afslag i købesummen."
Pia & Jean Rohde Larsen Musvitvej 14 Nykøbing F Denmark  | Tlf.: + 45 39674415 | boromir@boromir.eu